Angst is maar voor even [voor Apeldoorn Photo 2021]


Wat wordt er onthouden van een verhaal dat keer op keer is herhaald? Wat gaat er verloren, en wat wordt er, bewust of onbewust, weggelaten?


In 2017 leerde Tom Cleton mij hoe ik een salto moest maken. Altijd vol inzetten, en niet twijfelen. Als het dan misging kwam je immers veiliger terecht dan wanneer je aarzelend aan je sprong begon. In 2020 begon ik met het vastleggen van Toms poging om zijn levensverhaal wereldkundig te maken; het verhaal waar ik tijdens mijn trainingen regelmatig passages uit meekreeg. Hij had zichzelf genezen van Gilles de la Tourette bijvoorbeeld, en was de eerste ter wereld geweest met een hartoperatie. Hoewel de meest recente en meest omvangrijke versie van zijn levensverhaal inmiddels online stond, kreeg het niet de aandacht waar Tom op gehoopt had.

Toms levensverhaal is vanaf 1 juni 2021 te horen bij Cleton Sports aan Kanaal Zuid 151, waar Tom de bezoekers van Apeldoorn Photo zelf zal rondleiden door de trampolinehal in zijn achtertuin, terwijl hij zijn verhaal vertelt. Op deze site vindt u een deel van mijn fotografische onderzoek naar Toms geschiedenis, begeleid door audiofragmenten van de springers van Cleton Sports, die ieder proberen Toms levensverhaal te reconstrueren aan de hand van hun eigen herinneringen. 

Using Format